Talaşlı imalatta karbür uç 

Sanayinin gelişmesi ile birlikte birçok sektör aynı oranda bir gelişim kat etmiştir. Sektörlerde özellikle olmazsa olmazlardan olan; havacılık, savunma sanayi, medikal, otomotiv, kalıp, enerji ve makina sektörleri talaşlı imalat ile şekillenmektedir. İşlenecek malzeme hangi endüstriye hitap edecek ise ona göre cnc torna ve cnc freze tezgahlarında işlenmektedir. Bu şekillendirme talaş kaldırma ile olmaktadır. Bu durum işlenecek malzeme ile karbür uçların etkileşimi sonucu gerçekleşmektedir. Talaşlı imalatın vazgeçilmezi olan freze uçlarını birlikte inceleyelim..

 

 Karbür freze ucu nedir?

 

freze uç tanımını yapabilmek için öncelikle semente karbür kelimesinin açıklamasını yapmamız gerekmektedir. Semente karbür: metalurjik bir malzemedir ve toz halinde bulunmaktadır. İçerisinde %80 oranında tungsten (wc wolfram) ve %20 oranında ise kobalt (Co) birleşimi sonucu meydana gelmektedir. Toz halinde bulunan bu karışım preslenme metodo veya enjeksiyon kalıplama metodu ile istenilen şekle getirilmektedir. Bu işlemler sonucu talaşlı imalatta kesici takım görevi görecek olan freze ucu üretilmiş olmaktadır.

 karbür-freze

 

Üretimi yapılacak olan freze ucu içindeki tanecik yapısına göre farklı özelliklerde olabilmektedir. 

 

– orta ve kaba tungsten (wc) tane büyüklüğü

orta-kaba-tungsten

– ince veya alt mikron wc tane büyüklüğü

ince-alt-tungsten

– karışık katmanlı semente karbür

karışık-katmanlı-karbür

toz halindeki alaşım sinterlenerek kesici uç şeklini aldıktan sonra, yüksek sıcaklık değerlerinde çalışması, sürtünmeden oluşacak ısıya karşı daha dirençli olması ve kesme esnasında aşınma direnci sağlaması için cvd (kimyasal buhar çökeltme) ve pvd (fiziksel buhar çöktürme) kaplama metodlarına göre kaplanır. Üretimi bu şekilde olan freze ucu artık kullanılmaya hazır duruma gelmiş olmaktadır. 

freze-uc

Freze ucunun tanımına gelecek olursak ; belirli bir alaşım tozları ile üretimi yapılmış olan ve farklı kaplama yöntemlerine göre kaplanmış olan kesme işlemi yapmak için kullanılan ürünlerdir. 

Tabi freze ucunun işlem yapabilmesi yani;malzemeden talaş kaldırabilmesi için bir aparata bağlanması gerekmektedir. 

talaş-kaldırma

Freze ucu bağlandığı aparat ile cnc freze tezgahlarına bir tutucu ile takılır ve işlem kesme için hazır hale gelmiş olur. Kesme işleminde aparata bağlanılan freze ucu cnc freze spindle mekanizmasının dönmesi ile döner ve parçadan dönerek talaş kaldırmaya başlamış olur. Karbür freze uçları işlem yapılacak yani talaş kaldırılacak olan malzemenin cinsine göre seçilmelidir. Örneğin; alüminyum veya ahşap işleme yapılabilmesi için talaş tahliyesinin rahat yapılmasını sağlayacak ve talaş yapışmasını önleyecek parlak kaplamalı freze ucu seçilmelidir.

Freze ucu nerede kullanılır?

operasyon şekillerini sıralayacak olursak;

  • tornalama 
  • frezeleme 
  • kesme 
  • delik delme 
  • diş çekme 
  • kanal açma 

işlemlerini gerçekleştiren tezgahlarda talaşlı imalat ile işlenebilecek malzeme üzerinde değişiklik yapmamızı freze uçları sağlamaktayız.

Genellikle döküm, çelik, paslanmaz,alüminyum, titanyum alaşımları ve sertliği artırılmış çelik gruplarını işlemek için kullanılırlar. 

 

Ahşap freze ile neler yapılır?

ahşap-freze

ahşap malzemeler işlemesi kolay olan malzeme çeşitleridir. ahşap malzemeler için farklı ölçülerde takımlar tasarlamak mümkündür.

 

ahşap frezeler ile kanal açma freze ucu , kesme freze ucu ve delik delme freze ucu olarak birçok işlemde kullanılabilmektedir.

 

freze uçları matkaba takılır mı? 

İşlenmemiş bir malzemenin endüstriyel bir malzemeye dönüştürülmesi için bir çok aşamadan geçmesi gerekmektedir. Bir malzemede kesme, delik delme, diş çekme, raybalama ve bunun gibi daha birçok işlem görmesi sonucunda ancak istediğimiz bir endüstriyel ürün üretmiş oluruz. Bu işlemlerin yapılabilmesi için yani malzemeden talaş kaldırma yapabilmek için bir çok ürün üretilmiştir. Bu çeşitlilik yukarıda saydığımız işlemlerinin birbirinden farklı olması ve dolayısı ile çalışma durumlarının farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Yani freze uçları ile delik delme yapmak çok sağlıklı olmamak ile birlikte matkap uçları ile de frezeleme yapmak o kadar sağlıksız olmaktadır.

 karbür freze nedir ?

karbür-freze

 

 

Elmas freze olarak da adlandırdığımız karbür frezelerin üretim safhasını kısaca belirterek tanımını yapmış olacağız.

 

 

 

Freze çubuğunu oluşturan hammadde sinterleme yöntemi ile sıkılaşır ve daha sonra taşlama yöntemi kullanılarak ana gövde çubuk şeklinde oluşmuş olur. Oluşan çubuk karbür freze oluşturacak şekilde yine cnc taşlama tezgahları kullanılarak çubukta istenilen özelliklerde değişiklikler yapılarak karbür freze üretimi sağlanır. İşlenecek malzemeye göre üretimi ve kaplaması yapılan, talaş kaldırma operasyonlarına hizmet eden ürünlere karbür freze denilmektedir.

 

Karbür freze nasıl çalışır? 

Talaş kaldırma işlemlerinin olabilmesi için ; dönme hareketinin, ilerleme hareketinin ve malzemeye dalma operasyonlarının olması gerekmektedir. Karbür freze takımları frezeleme mantığına göre genelde işlenecek parçanın sabit olması ve freze ucunun dönmesi ile malzeme üzerinden talaş kaldırma işlemi gerçekleşmesi ile olmaktadır.

karbür-freze-çalışma

freze uç çeşitleri

yapılacak operasyonlara göre üretimi yapılan ürünlerde sadece ahşap ve metal alaşımlı çelikleri işlemek için kullanılmamaktadır. aşağıdaki gibi farklı işlemler içinde üretimi olan ürünlerde mevcuttur.

 

 

 

Granit freze ucu : sert maden ve ya  mermer işleme operasyonlarında kullanılabilirler. 

granit-freze-ucu

matkap-ucu

 delme/oyuk açma/konumlandırma/kaba işleme/frezeleme.

freze uçları: delme , kanal açma, kaba işleme gibi operasyonları yapılabilmektedir 

 

MDF, PVC, PCB, Akrilik, ahşap, masif ahşap, Naylon, Reçine, kontrplak, karbon fiber, kehribar balmumu gibi ürünlerinide işleme olanağı sağlamaktadır.

Leave a comment



Light-hizmetteknikhirdavat
İLETİŞİM

0212 576 42 24

Topçular Mh. Rami Kışla Cd. Üretmen İş Mrkz. No: 61 A Blok No: 110/111 Eyüpsultan / İSTANBUL

Copyright © 2023 Hizmet Teknik Hırdavat San. Tic. LTD. ŞTİ.
Her hakkı mahfuzdur. İzinsiz herhangi bir alanda kullanılamaz.